


PDA kapatma nedir?
PDA içinden kaçan kan nedeniyle kalbin sol tarafına olması gerekenden daha fazla kan dolar ve bu nedenle kalbin sol tarafı zamanla büyüyebilir. Kalp büyümüşse PDA artık kapatılmalıdır. Ancak, çok ileri vakalarda ASD’yi kapatmak maalesef fayda sağlamaz; hatta zarar bile verebilir. PDA çok küçükse, yani kaçan kan miktarı çok az olduğundan hastada herhangi bir şikayete neden olmuyorsa ve kalp normal boyutlardaysa PDA’nın kapatılmasına gerek yoktur.
Ameliyatsız yöntemle PDA kapatmanın başarı oranı nedir?
Genel olarak, teknik başarı oranı >%95’tir.
PDA kapatma işleminin riskleri nelerdir?
Her girişimsel işlemde olduğu gibi bu işlemde de bazı riskler bulunmaktadır. Tıpa görevi gören cihazın yerinden çıkması veya cihaz üzerinde pıhtı oluşması gibi önemli komplikasyonlar her 100 kişiden 3’ünde; ölüm ise her 1000 kişiden 1’inde meydana gelir.
Bu riskler nedeniyle endişelenmekte haklı olabilirsiniz; ama unutmayın: Bu komplikasyonlar nadiren gelişirler. Önemli olan, işlemin gerçekten gerekli olup olmadığıdır. Eğer, güncel bilimsel verilere ve kılavuzlara uygun bir şekilde karar verilmişse bu işlemden kaçınmak aslında kendinizi kalp yetersizliği riskine çok daha fazla maruz bıraktığınız anlamına gelir.

PDA kapatma işleminden önce hangi tetkikler, hangi amaçla yapılır?
- Kan tahlili: Kansızlık, böbrek yetersizliği ve enfeksiyon gibi diğer hastalıkların kontrolü için.
- EKO (Kalp ultrasonu): PDA varlığının kesinleştirilmesi ve ilave başka bir kalp hastalığının olup olmadığının belirlenmesi için.
- BT (Bilgisayarlı tomografi): İşlemde uygulanacak tekniğin planlanması ve kullanılacak cihaz türünün belirlenmesi için.
İşlem ne kadar sürer?
Genellikle 1 saat. Ancak, PDA’nın anatomik özelliklerine göre bu süre daha kısa ya da uzun olabilir.
İşlem, kalp ameliyatlarında olduğu gibi kalp durdurularak mı yapılır?
Hayır. Kalp çalışırken yapılır.
PDA kapatma işlemi sırasında ağrı duyulur mu?
Hayır. İşlemde damar giriş yeri uyuşturulur ve hasta işlem boyunca uyanık kalır. Stresin giderilmesi için rahatlatıcı ilaçlar verilebilir.
İşlemden sonra ne zaman taburcu olunur?
Çoğu hasta ertesi gün taburcu olur.
PDA kapatma cihazı sonradan yerinden oynar mı?
Yerinden sonradan oynamış olduğu anlaşılan vakalar literatürde bildirilmiş olsa da bu çok nadir bir durumdur. Birkaç ay içinde cihazın üzeri dokuyla kaplandıktan sonra hareket etmesi mümkün değildir.
İşlemden sonra cihaz vücutta hissedilir mi?
Hayır.
Cihaz ömür boyu vücutta kalacak mı?
Evet. Cihazı geri çıkarmak söz konusu değildir.
PDA kapatma işleminden sonra kan sulandırıcı ilaç kullanılacak mı?
Evet. Genellikle, 6 ay düşük doz Aspirin kullanılır. 6. aydan sonra kan sulandırıcı ilaç kullanmaya gerek yoktur.
Referanslar
- Stout KK, Daniels CJ, Aboulhosn JA, et al. AHA/ACC Guideline for the management of adults with congenital heart disease. Circulation. 2019 Apr 2;139(14):e698-e800.
- Baumgartner H, De Backer J, Babu-Narayan SV, et al. ESC Guidelines for the management of adult congenital heart disease. Eur Heart J. 2021 Feb 11;42(6):563-645.